Der er en masse ting, man skal huske, når man oplever et dødsfald i familien – og det kan være svært at huske, når man sidder midt i sorgen. Vi har derfor lavet en lille oversigt over de ting, du skal huske, når der sker et dødsfald i familien – specielt hvis du er den tætteste pårørende.
Dødsattest
Hvis din pårørende afgår ved døden uden for både sygehus og hospice, så skal vedkommende efterses af en læge, som kan erklære personen død. Der skal nemlig skrives en dødsattest, som kun kan gøres af en læge. Her kan du enten vælge at kontakte en vagtlæge eller kontakte afdødes egen læge.
Anmeldelse af dødsfald
Når du har fået fat i en dødsattest, skal dødsfaldet også registreres på borger.dk samt anmeldes hos begravelsesmyndigheden senest to dage efter dødsfaldet. I denne anmeldelses skal du informere om, hvorvidt den afdøde ønskes kremeret eller begravet, hvornår begravelsen skal finde sted og om der skal være en præst til stede under begravelsen. Det betyder faktisk, at du rigtig hurtig skal planlægge en begravelse, så du kender alle disse oplysninger.
Dødsannonce
Efter dødsfaldet kan det være en god idé at finde et medie, der kan informere om dødsfaldet. På den måde slipper du og andre pårørende for mange svære telefonsamtaler, hvor I skal forklare, hvad der er sket. Der er bl.a. tradition for, at man opretter en dødsannonce i en ønsket avis. Man kan dog også skrive en dødsannonce på afdoede.dk.
Kontakt en bedemand
Det kan være svært at overskue alle de ting, man skal huske – specielt når man skal planlægge en begravelse. Det er derfor en god idé at kontakte en bedemand, som kan hjælpe med hele planlægningen. Du kan på den måde spare en masse tid og besvær midt i din sorg. En bedemand kan nemlig hjælpe med så lidt eller så meget, som du har brug for – så du kan fokusere på at bearbejde din sorg.
Hvis du står og mangler en bedemand til at tage sig af din pårørendes begravelse, kan du få professionel råd og vejledning lige her: https://www.smukbegravelse.dk/fischers/bedemand-kolding/.