• Home
  • Lyd
  • Er en kirkeklokke også et instrument?
Lyd

Er en kirkeklokke også et instrument?

Kirkeklokker findes fordelt over hele Danmark. Deres kimen kan man godt fornemme på trods af travle veje, råbende børn eller store byggepladser. Der findes kirker og deres klokker på landet såvel som i storbyer. Men har du nogensinde stillet dig spørgsmålet, om en kirkeklokke anses som et instrument?

Hvorfor egentlig ikke. De lyder jo helt fint deroppe i deres høje tårne. Men at fremstille et instrument kæver fingerspidsfornemmelse – og det passer måske ikke helt til en kæmpestor kirkeklokke.

Hvad er der så særligt ved en kirkeklokke?

Først og fremmest er kirkeklokker særlige, fordi der findes en rigtig lang tradition for at fremstille klokker til kirker. Fremstillingen gennemføres stadig i gode håndværkertraditioner. Selvfølgelig findes der også nye teknologier og metoder, som man bruger for at fremstille kirkeklokker. Et eksempel på det er automatiske ringeanlæg eller klokkespil.

Kirkeklokker er også særlige fordi de selv kan fortælle historier. Det drejer sig især om den tid, hvor klokkerne blev fremstillet. Der findes forskellige indskrifter og præg på klokker, som blandt andet fortæller om, hvornår de blev fremstillet, hvor de blev fremstillet og hvem fremstilleren var. På mange gamle såvel som nyere klokker kan man derudover se forskellige udsmykninger. Eksempler på det kunne være verselinjer eller religiøse symboler, som fx et kors. Du kan læse meget mere om kirkeklokker her.

Hvad vil deres kimen sige til os?

Kirkernes kimen er noget, som gerne vil kommunikere med os. Ved et klokkespil, som består af flere samlede kirkeklokker, kan det eksempelvis være en helt særlig melodi, som har en dybere betydning. Der findes også mange religiøse fester, som er forbundet med klokkeklangen. I Danmark ringer klokkerne fx ved gudstjenester, begravelser eller bryllupper. På den måde kommunikerer klokkerne også en vist følelse, fx glæde eller sorg. Derudover angiver en kirkeklokke også vigtige tidspunkter på en dag.

Set fra dette perspektiv er en kirkeklokke ikke kun (men også) et instrument, men den har dog mange andre funktioner også.

Related posts

De mange fordele ved lydbøger

Mejr