Øvrigt indhold

Ny i løbeverdenen – få styr på din pronation

Op mod 80 % af den danske befolkning oplever periodevis smerter i fødder og ankler ved fysiske aktiviteter. Særligt løberne, uanset erfaringsniveau, er især udsatte da løb i høj grad belaster anklernes pronation. Derfor er det vigtigt, at kende sin naturlige fodstilling, når man eksempelvis vælger løbesko. Er du i forvejen bekendt med at du løber med belastningen på pronation, kan du med fordel gå direkte efter særlige løbesko der imødekommer fodstillingen, eller investere i særlige indlægssåler, som støtter og kompensere for belastningen i foden. Såler til pronation behøves nemlig ikke koste en bondegård.

 

Hvad er pronation

Er du enten ny i løbeverdenen, eller blot ikke bekendt med begrebet pronation så kan du med fordel læse videre. Pronation kan tænkes som en form for fjeder eller støddæmper, der absorbere stødet når foden rammer jorden. Den aflaster dermed den belastning, som støder op gennem ankel, knæ, hofter og ryg. Men mange oplever smerter ved overbelastning, og derfor er det vigtigt at stille særlige krav til ens løbesko, for at mindske risikoen for skader.

Når man taler om fodstilling inddeler man generelt i tre kategorier: neutral, pronation eller supination. Støder man derimod ind i termerne under-pronation og over-pronation, er det her væsentligt at have for øje at er tale om samme fodstilling blot under forskellige betegnelser. Supination og under-pronation går under samme betegnelse, og vil sige at foden – pronationen – falder udad ved landingen og derved har svært ved at absorbere stødet. Ved over-pronation falder foden indad, og er samtidig den mest typiske pronation blandt danskerne, som ses hos op mod 75 %.

 

Vælg de rette løbesko

Når du skal finde løbesko der passer til din pronation, skal du netop være opmærksom på om du har behov for støtte ved over-pronation eller under-pronation. Du kan få hjælp hos din lokale løbebutik til at få klarhed om din pronation, men du kan – måske – også tjekke det hjemmefra ved at kigge under sålerne, på dine gamle løbesko. Her vil det typisk være ydersiden af sålen der er slidt, hvis du er over-pronation. Dette er dog blot en huskeregel og det er altid en god idé at få de professionelles besyv med. Lad os tage et eksempel på, hvilke pejlemærker man kan gå efter i jagten på løbesko når man har over-pronation.

  • Gå efter en løbesko med en hård kile langs indersiden af skoen
  • Gå efter en løbesko med god støtte ved svangen og en bred sål under bagfoden
  • Gå efter en løbesko med fast hælkappe

Når man har over-pronation, er det vigtigt med et massivt fokus på svangen og indersiden af foden, for at sikre mest mulig støtte når man lander og træder. Hvis man ikke kan finde en behagelig løbesko med rette krav i forhold til ens pronation, kan en indlægssål med særligt udviklede støttepunkter være en ligeså optimal løsning. Fordelen ved indlægssålerne er at de passer i både hverdags sko og trænings sko, og vil sikre dig den optimale støtte gennem hele dagen, hvis du eksempelvis går eller står meget på arbejde.

 

Related posts

Er du sent ude efter årets julegaver? Sådan får du det klaret

Redaktion

Husk at få din hund vaccineret

redaktionen

Sådan får du styr på dit liv

Redaktion

Leave a Comment