Øvrigt indhold

Sådan undgår du rust

Rust er ikke bare trættende at se på. Det nedbryder jern, stål etc. og efterlader det uden samme styrke. Men hvad er rust, hvor kommer det fra og hvordan forhindrer vi det? Det svarer vi på i dette indlæg, hvor vi har fået hjælp fra eksperter i korrosionsbeskyttelse.

Du kan i øvrigt læse mere om beskyttelse mod korrosion på https://rh-sandblæsning.dk/metallisering/

Når kemien er dårlig…

Rust er et resultat af en kemisk forbindelse. Og nok en, de fleste synes dårligt om! Men ikke desto mindre er rust en kemisk forbindelse, som finder sted ved mødet mellem jernmaterialer i mødet med vand og ilt.

Rust er noget, som kommer til gradvist. Det er indledningsvis ofte til at få øje på i form af få brunlige pletter på overfladen af et jernholdigt materiale.

Rusten tager herefter mere og mere til, indtil den til sidst er synlig som flager på jernet, eller til den helt har gennemtæret genstanden. Dette er naturligvis en meget lang proces, men ikke desto mindre svækkes jernet/metallet dag for dag. Det betyder dog ikke, at jernet er komplet uanvendeligt. Faktisk kan rustent jern genbruges lige så fint som jern uden rust. Det skyldes, at den kemiske forbindelse ødelægges idet jernet smeltes.

Kan rust forebygges?

Ja, det kan det faktisk godt. Det foregår normalt ved at man galvanisere eller forzinker elementet. Mange taler desuden om metallisering, som et værn mod korrosion.

Det er naturligvis forskel på, hvilken type produkter, man beskytter mod korrosion. Det kan nemlig være en dyr og kompliceret proces. Det er f.eks. meget omkostningstungt, hvis man ønsker at forhindrer rust på biler. Derfor vælger man i stedet at gøre brug af oliebaserede produkter, som har til formål at trænge ind og beskytte mod ilt.

Er der tale om produkter, som kan beskyttes via arbejde i en sprøjtekabine eller ved at blive behandlet af en industrilakør, kan produktet beskyttes ud fra den relevante korrosionsklasse.

Er produktet særligt stort – og derfor dyrt at beskytte – er metallisering et brugbart alternativ til korrosionsbeskyttelse med galvanisering eller forzinkning.

Related posts

Tag din ridning til et nyt level med nyt rideusdtyr

Administratoren

Fordele ved at benytte sig af et Umbraco-intranet

redaktionen

Sådan skal du klæde dig på til jobsamtalen

redaktionen