Bolig

Undgå skimmelsvamp i nybyg

Skal du i gang med at opfylde alle dine boligdrømme i et nyt hus? Så kom ordentligt fra start. Der er ingen grund til at invitere skimmelsvampen med indenfor.

Ofte skyldes skimmelangreb i nye huse fugt i byggematerialer og konstruktioner. Det er heldigvis steder, hvor du nemt kan sætte ind og forebygge væksten af skimmelsvamp.

Typiske årsager

Som du sikkert ved kender skimmelsvamp næsten ingen grænser. Både nye og gamle huse er udsatte, hvis vi ikke passer på dem og os selv. Fælles for ethvert angreb af skimmelsvamp er, at fugt er en nødvendig vækstbetingelse.

For at skimmelsvampen kan gro, skal den ligeledes finde næring i organiske materialer – og det er her, at dine byggematerialer kommer i spil. Kan du undgå fugt i byggematerialerne, er det ikke længere et attraktiv sted for skimmelsvampen at slå rødder.

Sådan undgår du skimmelsvamp i dit nybyggede hus

Der er især tre vigtige punkter, når det kommer til at minimere væksten af skimmelsvamp:

  1. Opbevar altid byggematerialer korrekt og så vidt muligt tørt under opførelsen af huset.
  2. Arbejder du med åbne konstruktioner under byggeprocessen? Så dæk dem gerne til for at beskytte dem mod fugt.
  3. Husk ordentlig ventilation af huset både undervejs i byggeriet og efter indflytningen.

Når der tales om organiske byggematerialer ser du sikkert træbjælkerne for dig med det same, men det kan også sagtens være det lag pap, der er på begge sider af en gipsplade. Og hvis luftfugtigheden er meget høj kan svampen endda angribe uorganiske materialer som beton og mursten.

Du kan passe på dine byggematerialer ved at opbevarer dem hævet fra jorden. Skimmelsvampen findes nemlig naturligt i det øverste jordlag. Selv hvis materialerne opbevares indendørs må det ikke ske direkte på gulvet. Hæv dem en smule på lægter eller paller. På den måde lader du luft cirkulere omkring og undgår fugt.

Derudover er det at foretrække, hvis materialerne bliver opbevaret i et telt, et skur eller en garage. Er det ikke en mulighed, så skal det være ordentligt tildækket.

I det danske vejr er det desuden noget af en præstation at klare et byggeprojekt uden bare en lille smule regn. Og der er den triste besked, at det kan tage livet af dine byggematerialer. Hvis byggematerialerne bliver våde, skal du tørre dem ordentlig inden brug. Er der tegn på egentligt fugtskader, er der inden vej udenom. De skal smides ud og erstattes af nye.

Vær opmærksom på symptomerne

Måske er det ikke helt lykkedes at holde skimlen på afstand. I små mængder kan skimmelsvamp heldigvis være forholdsvis uskadeligt. Du bør uanset hvad altid være opmærksom på de mest hyppige symptomer:

  • Træthed.
  • Koncentrationsbesvær.
  • Kløende næse og øjne.
  • Åndedrætsbesvær.

Ja, disse er ofte også symptomer på andre helbredsmæssige udfordringer såsom allergi eller astma. Det gør dog ikke grunden til at være opmærksom og gribe til handling mindre. Har du den mindste mistanke, bør du kontakte professionelle fagfolk eller lave en hjemmetest. På den måde kan et skimmelangreb stoppes, før det får alt for alvorlige konsekvenser.

Related posts

Søger du aktiviteter i Spanien? Læs med her

Redaktion

Guide til opbevaring

redaktionen

Valg af isoleringsmateriale – hvad skal jeg vælge?

redaktionen