Forbrugerelektronik

Vælg det rigtige alkometer

Står du overfor et indkøb af alkometre? Måske er det til din virksomhed. Eller måske er det lidt for sjov til kommende, festlige lejligheder. Her får du lidt hjælp til nogle af de vigtigste overvejelser, du skal gøre dig for at vælge det rigtige alkometer.

Gassensor eller brændselscelle

En afgørende forskel på alkometre er, hvorvidt de bruger gassensor eller brændselsceller til målingen.

Den første, altså gassensoren, er ofte den billigste af de to. Det er den, da gassensoren ikke er 100 % alkohol-specifik. Det betyder helt konkret, at den kan give udslag på andet end alkohol.

Eksempelvis tandpasta og enkelte fødevarer. Det er som regel ikke et problem, hvis du huske først at teste 20 minutter efter indtagelsen af mad eller drikke. Det er en generel tommelfingerregel for alkoholmålinger, da det giver kroppen mulighed for at optage alkoholen først og dermed give et mere præcist billede.

Den anden, altså et alkometer med brændselscelle, er derimod 100 % alkohol-specifikt. Her får du altså langt mere præcise og pålidelige resultater. Det danske politi bruger af netop denne grund også alkometre med brændselsceller.

Beslutter du dig for at anskaffe et alkometer med brændselscelle, skal du se på cellens størrelse. Større celle giver mere nøjagtig promille. Vælger du derimod et alkometer uden, altså med gassensor i stedet, så skal du være meget opmærksom på usikkerheden. Det bør kun bruges for sjov og aldrig til at vurdere, om du kan køre bil efter indtag af alkohol eller til at vurdere medarbejderes tilstand.

Sæt nu, hvis du ikke opdager en chaufførs høje promille. Eller måske endnu værre – hvis du får rettet falsk anklage mod en medarbejder blot fordi vedkommende har børstet tænder kort før målingen-

Pris og kvalitet

Som med så meget andet er der ved køb af et alkometer også sammenhæng mellem pris og kvalitet. Når du bruger et alkometer, handler det om tillid. Du skal kunne tro på resultatet, og i denne verden kan du altså købe dig til den troværdighed.

Så overvej, hvordan dit nye alkometer skal bruges. Er det til virksomheden, hvor konsekvenserne kan blive store ved forkerte målinger? Eller er det bare for nysgerrighedens skyld og til hjemmebrug? Det er, hvad der skal afgøre størrelsen på din investering.

Udskifteligt mundstykke

Det er ofte en fordel af vælge et alkometer med mulighed for at skifte mundstykket. Hvis flere forskellige personer skal testes med samme alkometer, er det afgørende at målingerne ikke kan påvirkes af de forrige. Når testpersonen skal puste ind i mundstykke, kan det ofte komme en smule spyt med. Heri kan der gemme sig alkoholrester, der påvirker målingen. Det gør som sådan ikke noget, så længe resterne kommer fra testpersonen selv, men er de efterladt fra forrige test, giver det et meget misvisende resultat.

Så vælg et apparat med udskifteligt mundstykke, hvis du skal teste andre end dig selv.

Praktisk og diskret

Sidste punkt på listen her med fordelagtige overvejelser kan måske virke lidt overfladisk. Det handler nemlig i høj grad om udseende. Men har du ikke behov for at reklamere med dit køb af alkometer og endvidere brug af alkometer, kan det være fint med et apparat i neutrale farver og en kompakt størrelse. På den måde kan du uden at vække den store opsigt trække det frem fra jakkelommen eller tasken.

Related posts

Vil du have elektronik til det halve?

redaktionen

Jabra – headset af høj kvalitet

Redaktion

Sådan bliver du klar til studiestart

redaktionen