Bolig

Pas på dit plankebord

Har du også et af de flotte rustikke plankeborde, som efterhånden har gjort sit indtog i mange danske og skandinaviske hjem? Bordene er helt fantastiske, næsten skulpturer i hjemmet. Og du skal selvfølgelig passe godt på dem. Derfor har vi samlet et par gode råd her.

Forebyg skader på dit plankebord

Første skridt til at passe ekstra godt på dit plankebord er naturligvis at forebygge skader. Det kan du blandt andet gøre ved at flytte det væk fra radiatorer og andre varmekilder. Træet kan reagere på de store varmeudsving ved at tørre ud – og det bør du undgå. Samtidig er træ jo et levende materiale. Derfor kan varmen også få træet til at splitte eller bøje.

Undgå for høj luftfugtighed

Nu nævnte vi, at du skal passe på, at dit bord ikke udtørre. Du skal samtidig være opmærksom på den modsatte effekt. For bordet kan også være følsomt overfor fugt. Alt efter hvilken behandling dit plankebord har fået, kan det være mere eller mindre følsomt. En god tommelfingerregel er, at fugtigheden i rummet ikke må overstige 45%. Ved højere fugtighed er der risiko for, at træet vokser og udvider sig. Hvis du er usikker på fugtigheden i dit hjem, kan du købe en fugtmåler til hjemmebrug.

Støv grundigt af på plankebordet

Støv kan virke harmløst, men det kan faktisk skade overfladen på dit plankebord, hvis det får lov til at blive liggende for længe. Derfor anbefaler vi, at du støver dit plankebord af mindst en gang om ugen. Du kan med fordel vælge at støve af med en klud, der er fnugfri og silikonefri. Fugt kluden let og tør bordet af.

Fjern vandringe med det samme

Har du fået en ring på bordet fra et koldt glas vand? Det kan i mange tilfælde sagtens fjernes. Og til manges overraskelse kommer udfordringen ikke fra træet men fra den voks, som bordet er behandlet med.

Heldigvis har vi et lille tip fra husmødrene til dig. Du kan skrubbe de ærgerlige ringe af med mayonnaise. Det lyder næsten for godt til at være rigtigt, men den er god nok. Ved at skrubbe med mayonnaise forsvinder ringene som regel med det det samme.

Du skal blot tage en lille smule mayonnaise på en fugtig klud. Derefter gnider du det ind i ringene på bordet. Lav en cirkulær bevægelse, som følger vandringen på dit bord. Når du har skrubbet mayonnaisen godt ind, tager du en ren klud. Når du tørrer bordet af og fjerne mayonnaisen af, skulle ringene gerne følge med.

Nedslibning af plankeborde

Dit flotte træbord kan også være blevet så slidt, at det er tid til en nedslibning. Der er ingen grund til at blive ved med at skrubbe og behandle skjolder, ringe eller hakker, som ikke går væk. Det behøver ikke være nødvendigt med et nyt bord.

Ofte kan dit bord slibes ned og behandles på ny. Mange gange kan dit spisebord komme til at stå som nyt. De fleste skader er nemlig kun i overfladen. De forsvinder altså med en grundig behandling. Forhør dig ved din lokale ekspert i træ- og plankeborde – og husk nu at gå til en ekspert, hvis du ikke har erfaring med træmøbler.

Related posts

Pynt op med brugskunst

Redaktion

Vil du gerne finde flere løbende besparelser

Administratoren

Derfor skal du investere i et træpillefyr

Redaktion